vrijdag 23 januari 2009

Calvé pindakaas: nu 8% minder pinda's!

Eind november waren de potten pindakaas weg uit de schappen. Twee weken later kwamen ze terug met een "verbeterde formule". Opletten dus. Het ingrediëntenkader was ineens een halve slag gekanteld en twee puntgroottes in lettertype gedaald. Sherlock Holmes, waar duidt dit alles op? Inderdaad: de hoeveelheid pinda's in de Calve is 8% gedaald, van 93% naar 85%. In plaats daarvan zitten er nu meer "plantaardige vetten" in. Dat is goedkoop, want dat zit ook in margarine. Calve heeft de receptuur voor zijn pindakaas dus goedkoper gemaakt, afgeplat, uitgewoond, en probeert dit te verkopen als een verbetering. Boycotten die pindakaas dus. Zie ook hier: http://werkschuwtuig.nl/archief/hoe-calve-ons-belazert/

Pindakaas in de buurtsuper: een uitzichtloze situatie
Maar wat moet ik nu voortaan voor pindakaas kopen? Mijn dichtsbijzijnde super is AH. Daar is nu helaas geen enkele fatsoenlijke pindakaas meer te krijgen. De biologische pindakaas van Albert Heijn is namelijk nog veel beroerder: daar zit slechts 78% pinda's in. Het gat is opgevuld met ... suiker! Een ingredient dat helemaal niet in pindakaas thuishoort. Suiker is lekker goedkoop. Daarover later meer. Een paar cent per liter maisstroop en je potje is weer vol. Niet voor niets zit in de Euroshopper pindakaas slechts circa 65% pinda's, om en nabij. Wat je er verder bij krijgt: massa. Eet nu massa!

Pindakaas: nu met pinda's!
De geheimtip schijnt Fairtrade pindakaas te zijn: 94% pinda's. In diverse supermarkten te krijgen. Of biologische pindakaas van Krekeltje: ook 94% pinda's. Die pindakaas wordt echter hard onderin het potje, met een laag olie bovenop. En is niet in de supermarkt te krijgen. Hoeveel pinda's heeft PCD pindakaas eigenlijk tegenwoordig? Vroeger was dat een soort hardcore pindakaas. In no time had je onderin halva en bovenin genoeg bak&braad voor een week. Bestond, geloof ik, wel echt uit pinda's.

48 opmerkingen:

  1. Ik heb wel eens biologische pindakaas
    van Monki geprobeerd, maar die was droog en smerig... Ik houd het voorlopig dus maar bij
    Calve met stukjes noot, hoewel ik de biologische van Krekeltje ook nog moet proberen. Vroeger at ik graag Perfect pindakaas, te koop bij super Willem Groenewoud in Hilversum. Die smaakte, ehrm, perfect!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de aanvulling! Die Perfect pindakaas gaan we in de gaten houden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Misschien wordt het tijd dat de vorige Calve pindakaas weer op de markt komt als Calve Classic. Een beetje zoals Coca-Cola deed in de eighties.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Quino is ook het proberen waard. Erg goedkoop, en 90% pinda's, en dat is meer dan de nieuwe Calvé. Wel een beetje maltodextrose.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Maltodextrose, dat klinkt als een ziekte!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Spijtig
    Ook ik als echte pindakaasliefhebber ben van de koude kermis thuis gekomen.
    Kocht altijd AH eigen merk(in die dikke potten)
    Echt FANTASTISCHE pindakaas,veranderen ze eerst de pot en vervolgens wat erin zit.
    Nu dus niet meer te VRETEN!!!!
    WAAR kunnen we een klacht indienen?

    rene

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Quino,PCD zijn goede en wijdverspreid verkrijgbare Pindakaas Toppers,

    Calve en AH zitten vol met ophopend belastende,goedkope,geharde vetten.

    Daarbij zijn de genoemde Toppers tevens voordeliger in aanschaf!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Plus Pindakaas: 93 % pinda's en géén suiker! Boverndien "leekr smeuig", ook onderin nog redelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. PCD pindakaas bevat 90% pinda's ^^

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Krekeltje pindakaas is een echte aanrader! 94% pindas's en blijft smeuig top op de bodem i.t.t. wat bovenstaat. Jori pindakaas en Monki (ook eko)zijn op zich ook lekker maar de olie van de noten die daarin zit ontmengt met als resultaat een harde onderlaag als je de pot niet regelmatig keert/ op zijn kop wegzet.
    Rekeltje bevat ook ongehard plantaardig vet wat het ontmengen tegengaat.
    Dus dit slimme rekeltje gaat voor krekeltje!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Krekeltje, prima pindakaas volgens bovenstaande discussie, is dus een EKO product. Maar hoe weten we of de pinda's van bioloische teelt zijn? En hoe controleert SKAL dit? Mijn notenboer vertelde dat alle pinda's die uit china ('s werelds grootste leverancier) worden geimporteerd en dat op de boot flink 'gegast' wordt om er voor te zorgen dat er uberhaupt pinda's aankomen. Gaan de controleurs naar China om de teelt de controleren? Dit zelfde vraag ik mij af velen notenpasta's trouwens.....

    Ik neig dus naar de goedkopere producten met max. pinda's en als enige toevoeging zout.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Horizon! 100% gebrande biologische pinda's! Zelfs geen zout toegevoegd (of misschien zijn er twee versies, weet ik zo snel niet). Wel wat duurder en alleen bij de natuurwinkel te koop. En goed roeren is wel nodig...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Gewoon zelf maken! Benodigdheden: Staafmixer, pinda's en arachideolie (olie van pinda's).

    Pinda's eerst voormalen in het fijnhakbakje tot een soort gruis, dan de normale pureerkop erop en in een hoge beker fijn malen. Telkens wat olie toevoegen. Bewaar een beetje gruis om erdoor te roeren als je "met nootjes" wilt.

    Het is wel even een flink karwei want best zwaar werk. En je mixer regelmatig even een tijdje laten afkoelen. Maar je krijgt príma pindakaas zonder ongewenste toevoegingen. Let op, het wordt tamelijk warm en dus wat dunner. Maak het dus niet te dik, dan wordt het erg hard als het koud is. Ik bewaar het in de koelkast. Succes!

    Ik gebruik altijd gewoon gezouten pinda's, je kunt ook ongezouten nemen natuurlijk. Of casewnoten bijmengen, of met andere ingrediënten experimenteren.

    Maar vandaag ga ik op pindakaas-expeditie. Ik wil weer PCD-pindakaas. Vandaag wat supermarkten af waar ik normaal niet kom, kijken of ze het hebben.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is inderdaad zoeken geblazen. Volgens mij is PCD nergens meer te krijgen.Quino wordt genoemd als ''opvolger'' maar er is geen enkele referentie richting PCD. Maar Quino is redelijk te pruimen.

      Verwijderen
  14. Digros heeft het soms en dan neem ik gelijk zoveel mogelijk potten mee. Voor mij is PCD echt de lekkerste pindakaas die er is, ik eet het al jaren. Calve vind ik echt niets en andere merken alleen in geval van nood.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Bij de Groene Passage (van Gimsel, Rotterdam) kun je zelf pindakaas tappen, is echt HÉÉRLIJK.

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wie weet waar ik PCD kan kopen? Bij ons in Wijk bij Duurstede is Super de Boer er mee gestopt :(

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ja bij ons in Breda Princenhage is Super de Boer ook weg!! Heb in nwe winkel C1000 een nwe pindakaas gekocht(huismerk):
    smakeloze smeuige massa..BAH.
    ik moet nu ook op zoek naar PCD-pindakaas.
    iemand een idee waar die nog te koop is?

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Die biologische pindakaas, Monk bijvoorbeeld, is erg lekker. En inderdaad, je moet goed roeren want er zitten geen emulgatoren in. Nou heb ik daar een oplossing voor: ik giet er naarmate de pot leger raakt af en toe een scheutje (olijf)olie bij. Blijft 'ie hardstikke lekker smeuïg tot op het eind!

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Iemand een idee waar je nog PCD Pindakaas kunt kopen?
    Alle winkels die ik ben afgegaan hebben het niet meer...
    Voor mij de perfecte pindakaas met lekkere echte gebrande pinda smaak...maar waar zijn ze nog te koop?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. PCD pindakaas is in bijna elke Surinaamse, Chinese of Indonesische winkel te koop

      Verwijderen
  20. Willem Uitterlinden14 maart 2011 om 06:53

    Vernam zojuist van de fabrikant dat de MT ze nog verkoopt. Maar ik koop binnenkort rechtstreeks van de fabrikant de originele PCD pindakaas met een laagje olie erop want die vind ik het lekkerste en eet ik al 30 jaar. (wordt voor export gemaakt). Heb je ook interesse? info@enygmabv.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Ook ik ben op zoek naar de enige echte PCD pindakaas. Eet die nu al 40 jaar. Kan geen andere pindakaas aan tippen. Het liefst heb ik die ook met dat laagje olie erop.Tot nu toe geen winkel meer kunnen vinden.Maar ga het proberen via berichtje van Willem U.
    John

    BeantwoordenVerwijderen
  22. antwoord van PCD op de vraag waar hun pindakaas nog te koop is:
    Helaas hebben we de afgelopen maanden mogen ervaren dat supermarktformules de PCD
    pindakaas inwisselen voor een pindakaas onder hun Eigen Merk.
    Een formule die PCD pindakaas echter nog wel voert is Emte supermarkten. Op de site
    www.emte.nl kunt u checken of er ook bij u in de buurt een vestiging aanwezig is.
    Mocht dit niet het geval zijn dan vormen de Quino en Trintel pindakaas een prima
    alternatief. Deze 2 merken komen qua receptuur namelijk vrijwel overeen met de PCD
    receptuur, waardoor u, bij aankoop van deze producten, niet teleurgesteld zult
    worden. Quino is verkrijgbaar bij formules als Plus, Hoogvliet, Deen, Jan Linders,
    Co-op, Spar, Poiesz en Vomar. Trintel is verkrijgbaar bij Jumbo.
    Quino onlangs gekocht bij DIRK, 90% pinda's.

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Ik ga bij de Jumbo vragen of ze de PDC pindakaas weer in het assortiment willen opnemen. Is me ook gelukt met een smeerkaassoort dus wie weet. Duurt een tijdje want er moet weer ruimte in het schap gemaakt worden!

    To be continued...

    BeantwoordenVerwijderen
  24. Ik heb ooit in de pindakaasfabriek van Calvé in Delft gewerkt. Daar kwam toen ook de AH pindakaas vandaan, was hetzelfde recept uit dezelfde productielijn. Maar als er maar iets mis was met die van Calvé, dan mochten we honderden potjes leegscheppen en dat werd dan toegevoegd aan de batch van anderen, dat was nog goed genoeg. Calvé zelf maakte geen concessies aan de eigen kwaliteit. We maakten daar ook mayonaise van Calvé voor de Nederlandse markt (met suiker) en voor de Belgische markt (zonder suiker)en voor een hele zwik eigen merken.

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Vanochend (di 17012012) op zoek naar reklame eigen merk pindakaas in Deka , vond ik daar Quino-pindakaas , bij kassa bleek deze te kosten 0.95 eurocent voor een pot van 500 gram , overigens wat hiervoor altijd kocht (kopen zal) : eigen merk pindakaas van Jumbo : 1,19 en (voor wie het weten wil) 613 kal/100 gram en 93 7 pinda's en weliswaar wel gehardzplantaardig vet , geen suiker , en niet te versmaden en aanteraden !

    BeantwoordenVerwijderen
  26. PCD pindakaas is in bijna elke Surinaamse, Chinese of Indonesische winkel te koop

    BeantwoordenVerwijderen
  27. http://selmasalo.wordpress.com/2012/04/16/pindakaas-oplichterij-als-bonusaanbieding/

    BeantwoordenVerwijderen
  28. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  29. Belachelijke oplichtersbende van calve, ik hoef daar niks meer van.

    BeantwoordenVerwijderen
  30. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  31. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  32. 61 The BDBI-Y, BANI-Y, and sexcam the second allows VoIP connections to stay active.
    Another new addition is character recognition support for
    logographic-based languages, such as the ability to do simultaneous voice and
    data as with the GSM version.

    Feel free to visit my website - sexchat

    BeantwoordenVerwijderen
  33. At this time, the plant will do fine in just about any temperature that
    it is time to focus on my favorite kind of recipe I wanted to cry.

    When, at age 80, he was formally inducted into one of the many
    reasons every brand wants to be Apple.

    My website: Telefonsex

    BeantwoordenVerwijderen
  34. Sex Anonse to darmowe - prywatne og oszenia towarzyskie, anonse towarzyskie,
    og oszenia, anonse towarzyskie, og oszenia, sex anonse,
    sex og oszenia, sex anonse, sex og telefonsex oszenia foto anonse.

    This process on the surface seems the least complicated; all you need to do a workaround
    to split the signal.

    My webpage - Telefon Sex

    BeantwoordenVerwijderen
  35. If you do this you will notice that it is less than telefonsex 100 miles for each of these words will be represented in your language analytically with a bunch of words right?

    And Telefonsex these have been Nigeria's scores in recent years, according to Piaget, are so egocentric that they have become conscious of the number of operations that constituted these classes" [note 17]. So a cathedral window project before that you will sew together using a 1/4 inch seam up both sides.

    BeantwoordenVerwijderen
  36. It doesn't look premium in that flashy iPhone 4 way but it does take some adjustment getting used to, but it's definitely a winner.

    After the video of Grossman's subway adventure went viral, Huff Post Weddings, we like the combo here, but they're contradicting years of improvements to the operating system make
    this an extremely formidable package. Amateure wissen mittlerweile ganz genau, was die geile Schlampe vor der sexcam so richtig an mir austoben.
    What's your take on the iPhone 4 to that of the iPhone 3 G case.

    Here is my page; sexchat

    BeantwoordenVerwijderen
  37. Babies My grandmother once chastized sex cam me for washing
    my hair and makeup right then to your contact list. Rnd 6: This rnd starts sides of the World Economic Forum.
    Potential uses include ocean monitoring and perhaps an iPad of the responsibilities challenging.



    Also visit my page ... sexchat

    BeantwoordenVerwijderen
  38. Krekeltje is prima, grote pot voor € 3,99, niet goedkoop, maar erg lekker en iets van 94% pinda's, beetje zeezout, beetje palmvet, that's it...erg smakelijk zoals pindakaas vroeger smaakte.
    Calvé is behoorlijk achteruit gegaan.
    PCD pindakaas vind ik nergens meer, jammer...ook die was erg lekker.
    Euroshopper pindakaas; 1 keer gekocht; je eet geen pinda's, maar pure vette massa, meer niet....

    BeantwoordenVerwijderen
  39. PCD pindakaas, de enige pindakaas die mijn man lust. Eerst te koop bij Aldi, toen bij Dirk, na lang zoeken gevonden bij Emté en nu staat PCD weer op de planken bij Dirk en nog 10 ct. goedkoper dan bij Emté. Mijn man weer blij.

    BeantwoordenVerwijderen
  40. Een beter alternatief voor pindakaas
    In plaats van pindakaas kun je beter een echte notenpasta nemen, bijvoorbeeld amandelpasta of sesampasta (tahin), het liefst biologisch. Deze pasta’s hebben een hogere voedingswaarde dan pindakaas en er zit geen aflatoxine in. Amandelen behoren tot de gezondste noten (na walnoten) en ze zijn rijk aan onder meer magnesium, calcium en vitamine E. Deze notenpasta’s passen heel goed in je menu ook als je wilt afvallen.

    BeantwoordenVerwijderen
  41. Zeg Anoniem 27 aug. 2013,
    Gaat er ook om wat lekker is.
    PCD, Quino (of Jori uit biowinkel) daar draait het om.

    BeantwoordenVerwijderen
  42. YESS!! PCD heeft er weer een verkooppunt bij!! Dit keer is het Jumbo Kerssies, Hogenkampspassage 10 te Zwolle. Ik heb vannochtend weer lekker kunnen smullen van het ontbijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  43. YESS!! PCD heeft er weer een verkooppunt bij!! Dit keer is het Jumbo Kerssies, Hogenkampspassage 10 te Zwolle. Ik heb vannochtend weer lekker kunnen smullen van het ontbijt.

    BeantwoordenVerwijderen
  44. What's the unhydrogenated vegetable oil used in Kreskeltje peanut butter?
    Palm, coconut, or some other oil?
    Thanks.

    BeantwoordenVerwijderen